PRP behandling Stockholm City | Behandling av artros mm | Ortho Human
Orthohuman, Ortoped - kvalificerad behandling av rörelseapparatens sjukdomar, exempelvis ryggbesvär, benskörhet, artrosbehandling, förslitningskador, sen- och muskelinflamationer och relaterade besvär.
PRP, ACP, Vampyrmetoden, artros, ortoped, naprapat, impingement , axelsmärta, knäartros, spondyloartros, degenerativa förändringar, axelsmärta, ultraljud, kortison, kiropraktor, plasmabehandling, ryggont, Osteoporos, artrit, ledsmärta, ryggsmärta, ryggskott, ländrygg, benskörhet, bentäthet, osteopeni, bentäthetsmätning, nackspärr, diskbråck, gonsted, Marjut Sohlman Carlström
15628
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15628,bridge-core-2.2.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-21.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

PRP behandling i Stockholm City

PRP / ACP behandling i Stockholm City

Lider du av exempelvis belastningsproblem eller artros? Varför då inte välja dina egna antikroppar som behandlingsmetod? Ortho Human erbjuder PRP behandling via sina mottagningar i Stockholm City eller i Täby. Kontakta oss gärna om du har frågor, önskar mer information eller vill boka tid. PRP behandling som även kan kallas ACP ®, vampyrinjektion eller vampyrmetoden, används bland annat som behandlingsmetod för följande:

    • Artros i leder såsom till exempel knä, höft, axel, fot, hand samt rygg. Det vill säga alla leder i kroppen. Vanligast är behandling för knäartros men även andra leder som till exempel fötter, händer, ryggens och nackens facettleder kan enkelt injiceras med ultraljudets hjälp.
    • Belastningsproblem i senor och fästen såsom knäskålen och dess sena, tennisarmbåge (sena i underarm), hälsena samt hälsporre.
    • PRP behandling kan också användas för att stimulera hårtillväxt (injiceras då i skalpen).
    • Skönhetsbehandling för att ta bort rynkor under exempelvis ögonen.

 

PRP – behandling med dina egna tillväxtfaktorer

PRP spelar en viktig roll när det kommer till läkning av vävnader och har använts för en mängd olika indikationer i mer än 30 år. Denna metod har tagit en stor del av marknaden i världen avseende artrosbehandling, idrottsmedicin och sårläkning. Trombocyter (blodplättar) är celler som finns i blodet för att stoppa blödning men de har också sensationellt stor inverkan på inflammation vilket man faktiskt visste redan för 200 år sedan när man sprutade frakturer med blodplättar. Trombocyterna stimulerar 1000-tals tillväxtfaktorer och antikroppar vilket leder till att dessa framgångsrikt stimulerar såväl ledernas brosk samt läker seninflammationer. Skönhetsindustrin har även sett stora effekter att behandla såväl hudojämnheter och hårsäckar genom denna metod.

 

Vad står PRP och ACP för?

PRP står för “Platelet Riched Plasma” vilket förkortat innebär “Plasma som är berikad med blodplättar”. Plasma kan man säga betyder ”allt flytande i blodet minus blodkroppar”. Nyckeln i plasman är dom så kallade blodplättarna som är dom som sätter fart på tillväxtfaktorer, proteiner och dina egna hormoner. När detta injiceras i leder, senor eller fästen så stimuleras alla dessa faktorer för att läka cellerna som inte längre är friska.

ACP står för “Autologous Conditioned Plasma” vilket betyder “kroppseget behandlad plasma) betyder egentligen exakt samma sak som PRP men är ett registrerat varumärke ® av ett internationellt företag som heter Arthrex ®. Det är dom som har utvecklat området samt har ett helt forskningslaboratorium inom området. Läs gärna mer på deras hemsida.

Dina egna tillväxtfaktorer, utan biverkningar, från blodprov till behandling på under 30 minuter. Varmt välkommen att höra mer om PRP behandling på någon av våra mottagningar i Stockholm City eller Täby.

Vem kan bli hjälpt av PRP behandling?

På våra mottagningar, i Stockholm och Täby, använder vi PRP behandling för att hjälpa dig som lider av följande:

Artros

Vid behandling av artros injiceras plasman, det vill säga blodplättskoncentratet, och då sätts det igång en kaskad av tillväxtfaktorer som hjälper broskcellerna att piggna till. Brosket är inte borta när man har artros men är i varierande grad i dåligt skick. PRP behandlingen utförs en gång i veckan under tre veckor. Sedan injiceras en uppföljningsdos efter ungefär 4-5 månader. Detta är en metod där patienten inte får något ”artificiellt” i leden utan enbart kroppseget.

Via nedan länk har du möjlighet att läsa en studie som bland annat visar resultat av att 78% av alla knäartrospatinter blev mycket bättre via ACP/PRP-behandling, och därmed kunde knäoperation skjutas på till framtiden. Länk till studie: 2016 – Smith: Intra-articular Autologous Conditioned Plasma Injections Provide Safe and Efficacious Treatment for Knee Osteoarthritis.

 

Spondyloartros

Artos i ryggen, kallas ofta ” degenerativa förändringar” på röntgen. Med PRP kan man behandla artrosen i de småleder som finns mellan kotorna i nacken och ryggen, de så kallade facettlederna. Detta görs med ultraljudens hjälp. Här kan du läsa en studie om smärta i ryggen (spondyloartros); Studie: Pub Med; 2017 – Cameron /Thielen  Autologous Platelet Rich Plasma for Neck and Lower Back Pain.

 

Tennisarmbåge

Tennisarmbåge är en inflammation i underarmens muskelfäste på utsidan av armbågen. Länkar även här till en studie som visar mycket bra resultat av PRP-behandling för “tennisarmbåge” eller “musarm”, det vill säga inflammation i fästen vid armbågen. Länk till studien: 2015 Ford A retrospective comparison of the management of recalcitrant lateral elbow tendinosis PRP injections versus surgery.

 

Smärta i hälsenan

Det kan till exempel röra sig om en inflammation eller skada. Hälsenan kan i princip inte behandlas med någon annan lokal behandling. Skador och inflammationer läker snabbare och det finns flera pågående studier på området.

 

Hälsporre

Hälsporre innbär förkortat att det finns en inflammation på fotplattans sena (som går i hålfoten bak till hälen). Detta är ett mycket smärtsamt och långvarigt tillstånd som kan behandlas framgångsrikt med PRP/ACP. Flera studier pågår.

 

Tillvägagångssätt

På våra mottagningar börjar vi med att ta ett blodprov från dig. Vi centrifugerar sedan provet för att separera bort vita och röda blodkroppar. Kvar blir det plasma som innehåller blodplättar, så kallade trombocyter. Dessa injiceras av vår ortoped  till exempelvis knä eller senfästet i armbågen. Behandlingen tar cirka 30 minuter. Injektionen upprepas sedan tre gånger med en veckas mellanrum och avslutas med en “boosterdos” efter 3-4 månader. Se gärna filmen som enkelt visar tillvägagångssättet.  Ni är varmt välkomna att kontakta oss, boka tid eller få mer information kring PRP behandling på våra mottagningar i Stockholm City och Täby.