Ortho Human | Ortoped
Orthohuman, Ortoped - kvalificerad behandling av rörelseapparatens sjukdomar, exempelvis ryggbesvär, benskörhet, artrosbehandling, förslitningskador, sen- och muskelinflamationer och relaterade besvär.
PRP, ACP, Vampyrmetoden, artros, ortoped, naprapat, impingement , axelsmärta, knäartros, spondyloartros, degenerativa förändringar, axelsmärta, ultraljud, kortison, kiropraktor, plasmabehandling, ryggont, Osteoporos, artrit, ledsmärta, ryggsmärta, ryggskott, ländrygg, benskörhet, bentäthet, osteopeni, bentäthetsmätning, nackspärr, diskbråck, gonsted, Marjut Sohlman Carlström
15376
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15376,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Ortoped

Marjut Sohlman Carlström M.D, M.B.A

Marjut är överläkare med specialistinriktning för Ortopedi. Hon har 30 års erfarenhet av behandling av diverse olika problem i rörelseapparaten (muskler, leder, skelett). Marjut har under sina år opererat mycket olika olycksfall (frakturer) samt höft- och knäproteser liksom titthålssoperationer (artroskopier).
Till vardags träffar Marjut patienter med olika smärtor i tex axel och skuldra, knä- och höftproblem, liksom hals-och ländryggsproblem. Många problem handlar om artros ( dvs slitning i lederna eller kotpelaren) eller överbelastnings symptom likaväl från statisk arbete med axlar eller rygg eller av knä- och höftproblem av inte helt rätt anpassad fysisk aktivitet.
Till sin hjälp använder Marjut Ultraljud som finns i rummet för tex direkt bestämma diagnosen med patientens axelbekymmer. Behövs det injektioner som tex kortison så ger ultraljudsledd injektionsteknik en säker plats för injektionen. Marjut behandlar många artrospatienter samt patienter med belastade senfästen med deras egen plasma, dvs via enkelt blodprov får man ut alla fina kroppsegna antikroppar och tiööväxtfaktorer som sedan injiceras där det behövs, tex axel, knä, armbåge.
Hon har även uppdrag för större sjukhus och opererar aktivt.Hon har varit engagerad som tävlingsläkare inom ridsporten och backläkare på flera större alpina skidorter.

 

Marjut har utbildat sig till läkare på Karolinska Institutet. Hon har specialistutbildning i ortopedi från karolinska Universitets Sjukhuset och även en ledarskapsutbildning från Handelshögskolan.
Marjut är mycket praktisk till sin natur och van att hjälpa patienter inom många olika problemområden.
Marjut är väldigt engagerad och föregångare när det gäller införandet av tillgänglig bentäthetsmätning av kvinnor i Sverige.

Vad är rörelseorganens sjukdomar?

Med rörelseorganen avses följande delar av kroppen:

  • skelettet med dess olika leder
  • ledbanden som håller ihop lederna
  • musklerna som är fästa på benstommen, ibland via senor
  • nerverna som utgår från ryggraden och styr musklernas aktivitet.

 

Rörelseorganens sjukdomar är ett samlingsnamn för en mängd olika åkommor som angriper skelett, leder och muskler, med olika vårdbehov som följd. Här ingår även benbrott och ledskador som orsakas av olyckor. För medicinska tillstånd i rörelseorganen används även den samman fattande benämningen reumatiska sjukdomar. Det finns omkring 80 olika reumatiska diagnoser. En vanlig indelning är inflammatoriska tillstånd (ledsjukdomar, eller artriter, och systemsjukdomar) och icke-inflammatoriska tillstånd (smärta och artros). Betydligt fler i befolkningen lider av icke-inflammatoriska besvär än inflammatoriska. I Sverige räknas inte den närliggande sjukdomen osteoporos till de reumatiska sjukdomarna.Vanliga symtom vid sjukdomar i rörelseorganen är ledsvullnad, ledömhet, rörelsesmärta, nedsatt muskelkraft och trötthet. Orsakerna till dessa sjukdomar är mångfacetterade och långt ifrån vetenskapligt klarlagda.

 

Rörelseorganens sjukdomar är vanliga. Sjukdomar i skelett, leder och muskler är idag mycket vanliga. I Statistiska centralbyråns undersökning av levnadsförhållanden uppgav 15 procent av männen och 21 procent av kvinnorna att de har en långvarig sjukdom som är relaterad till rörelseorganen.

 

I Sverige drabbar rörelseorganens sjukdomar oftare äldre personer än yngre – och ungefär hälften av alla kroniska besvär som personer över 65 år lider av är kopplade till skelett, leder och muskler. Sverige har i likhet med många andra länder en utveckling där befolkningen blir allt äldre. Detta innebär att antalet personer med sjukdomar och besvär i rörelseorganen med tiden blir allt fler. Den stora ökningen av antalet personer med övervikt bidrar till en ökning av sjukdomar i rörelseorganen, särskilt artros. Kvinnor har oftare besvär i rörelseorganen än män. Exempelvis visar en rapport baserad på hälsodataregistren under 2007 att kvinnor utgör en majoritet av patienterna med artrit och artros.

marjut
Marjut Sohlman Carlström