Ortoped Stockholm | Behandling av rygg, artros, skador | Ortho Human
Orthohuman, Ortoped - kvalificerad behandling av rörelseapparatens sjukdomar, exempelvis ryggbesvär, benskörhet, artrosbehandling, förslitningskador, sen- och muskelinflamationer och relaterade besvär.
PRP, ACP, Vampyrmetoden, artros, ortoped, naprapat, impingement , axelsmärta, knäartros, spondyloartros, degenerativa förändringar, axelsmärta, ultraljud, kortison, kiropraktor, plasmabehandling, ryggont, Osteoporos, artrit, ledsmärta, ryggsmärta, ryggskott, ländrygg, benskörhet, bentäthet, osteopeni, bentäthetsmätning, nackspärr, diskbråck, gonsted, Marjut Sohlman Carlström
15376
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15376,bridge-core-2.2.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-21.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Ortoped Stockholm

Marjut Sohlman Carlström M.D, M.B.A – Ortoped i Stockholm och Täby

Marjut är överläkare med specialistinriktning för Ortopedi. Hon har 30 års erfarenhet från behandling av diverse olika problem i rörelseapparaten såsom muskler, leder och skelett. Marjut har under sina år opererat många olika olycksfall (frakturer) samt höft- och knäproteser liksom titthålssoperationer (artroskopier). Hon är grundare av Ortho Human och jobbar dagligen som ortoped i Stockholm. Marjut har även uppdrag för större sjukhus och opererar aktivt. Är du i behov av att träffa en ortoped i Stockholm, kontakta oss för mer information eller boka tid här.

 

Lite kort om Marjut

Marjut har utbildat sig till läkare på Karolinska Institutet i Stockholm. Hon har specialistutbildning i ortopedi från Karolinska Universitetssjukhuset och även en ledarskapsutbildning från Handelshögskolan i Stockholm. Hon är mycket praktisk till sin natur och är van att hjälpa patienter inom många olika problemområden. Marjut är också väldigt engagerad och en föregångare när det gäller införandet av bentäthetsmätning för kvinnor i Sverige. Hon har varit engagerad som tävlingsläkare inom ridsporten, och har även arbetat som backläkare på större alpina skidorter. Marjut har även medverkat i boken “Kvinnor och hälsa : Så mycket bättre!”. Här medverkar 21 medicinska experter med uppsatser om sina respektive specialområden. Boken är skriven med särskild uppmärksamhet på kvinnor. Marjut Sohlman Carlström har skrivit om Benskörhet; Artros och Osteoporos och boken går att köpa via bl.a. Adlibris och Bokus.

 

Vanliga problem och sjukdomar

Till vardags träffar Marjut patienter med olika smärtor som till exaxel, skuldra, knä- och höftproblem liksom hals-och ländryggsproblem. Många problem handlar om artros, det vill säga slitning i lederna eller kotpelaren. Men också överbelastningssymptom, från statisk arbete, som påverkat axlar eller rygg är mycket vanligt. Knä- och höftproblem som kanske kommer av en inte helt rätt anpassad fysisk aktivitet är också mycket vanligt. Dessa problem och symptom kräver professionell behandling för att man ska återfå rörligheten och ett liv utan onödigt lidande.

 

Ultraljud och PRP behandling

Till sin hjälp använder Marjut ultraljud, som alltid finns i rummet, detta för att till exempel direkt bestämma diagnos för en patients axelproblem. Behövs det injektioner som exempelvis kortison så visar ultraljudsledd injektionsteknik en säker plats för själva injektionen. Marjut behandlar också många artrospatienter samt patienter med belastade senfästen. Dessa behandlas ofta med så kallad PRP behandling, det vill säga dom behandlas då med sin egen plasma. Detta är en effektiv metod som inleds med ett blodprov där man får ut alla kroppsegna antikroppar och tillväxtfaktorer. Dessa injiceras sedan där det behövs, vilket kan vara till exempel axel, knä eller armbåge. Läs gärna mer om PRP behandling på den här sidan.

Vilka är rörelseorganens sjukdomar?

Med rörelseorganen avses följande delar av kroppen:

    • Skelettet med dess olika leder
    • Ledbanden som håller ihop lederna
    • Musklerna som är fästa på benstommen, ibland via senor
    • Nerverna som utgår från ryggraden och styr musklernas aktivitet

 

Rörelseorganens sjukdomar är ett samlingsnamn för en mängd olika åkommor som angriper skelett, leder och muskler. Följden blir olika vårdbehov beroende på sjukdom och problem. I rörelseorganens sjukdomar ingår även benbrott och ledskador som kan vara konsekvensen av en olycka.

 

Reumatiska sjukdomar

För medicinska tillstånd i rörelseorganen används även den sammanfattande benämningen reumatiska sjukdomar. Det finns idag omkring 80 olika reumatiska diagnoser. En vanlig indelning av dessa är inflammatoriska tillstånd, t ex ledsjukdomar eller artriter och icke-inflammatoriska tillstånd såsom smärta och artros. Betydligt fler i befolkningen lider av icke-inflammatoriska besvär än inflammatoriska. I Sverige räknas inte den närliggande sjukdomen osteoporos till de reumatiska sjukdomarna. Vanliga symtom vid sjukdomar i rörelseorganen är till exempel ledsvullnad, ledömhet, rörelsesmärta, nedsatt muskelkraft och trötthet. Orsakerna till dessa sjukdomar är mångfacetterade och långt ifrån vetenskapligt klarlagda.

 

Rörelseorganens sjukdomar är vanliga

Sjukdomar i skelett, leder och muskler är idag mycket vanliga i Sverige. I en undersökning från Statistiska centralbyrån uppgav 15% av männen och 21% av kvinnorna att de har en långvarig sjukdom som är relaterad till rörelseorganen. I Sverige drabbar dessa sjukdomar oftare äldre än yngre. Ungefär hälften av alla kroniska besvär som personer över 65 år lider av är kopplade till skelett, leder och muskler. Sverige har i likhet med många andra länder en utveckling där befolkningen blir allt äldre. Detta medför till exempel att antalet personer med sjukdomar och besvär i rörelseorganen också blir fler. Ökningen av personer med övervikt bidrar också till en ökning av sjukdomar i rörelseorganen, särskilt artros. Ett annat faktum kring dessa sjukdomar är att kvinnor oftare har besvär i rörelseorganen än män. Exempelvis visar en rapport baserad på hälsodataregistren 2007 att kvinnor utgör en majoritet av patienterna med artrit och artros.

 

Information och behandling av artros

Artros kommer från grekiskans ”Arthrosis” och är ett medicinskt begrepp för sjukliga föndringar i lederna. Vi utreder patienter med ortopediska besvär såsom ont i lederna, muskler, ryggen, idrottsskador eller liknande. Vid uppkomst av artros sker en gradvis nedbrytning av brosket som täcker ledens benändar. Artrosen kan vara mer eller mindre utvecklad och på grund av detta medföra allt från lindriga till påtagligt plågsamma besvär. Artros kan uppstå i kroppens samtliga leder, och det finns beräkningar att uppemot 10% av befolkningen har någon form av artros. Vanligast är att få besvär i knän och i dom små lederna i ryggen. Vill du veta mer om artros kan du läsa här. Vi har också en informationssida om PRP behandling. Önskar du boka tid gör du det lättast via hemsidan eller sms.

 

Kontakta oss gärna – Ortho Human, Ortoped i Stockholm

Har du någon fråga eller kanske vill veta mer om till exempel artros, i så fall får du gärna kontaka oss eller boka en tid via hemsidan. Du hittar våra mottagningar på Sturebadet Health Care, Humlegårdsgatan 17, mitt i Stockholm City samt i Täby. Varmt välkommen till din ortoped i Stockholm – Ortho Human.

Ortoped Stockholm
Marjut Sohlman Carlström, Ortoped Stockholm