Behandling av artros | Ortoped i Stockholm och Täby | Ortho Human
Orthohuman, Ortoped - kvalificerad behandling av rörelseapparatens sjukdomar, exempelvis ryggbesvär, benskörhet, artrosbehandling, förslitningskador, sen- och muskelinflamationer och relaterade besvär.
PRP, ACP, Vampyrmetoden, artros, ortoped, naprapat, impingement , axelsmärta, knäartros, spondyloartros, degenerativa förändringar, axelsmärta, ultraljud, kortison, kiropraktor, plasmabehandling, ryggont, Osteoporos, artrit, ledsmärta, ryggsmärta, ryggskott, ländrygg, benskörhet, bentäthet, osteopeni, bentäthetsmätning, nackspärr, diskbråck, gonsted, Marjut Sohlman Carlström
15915
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15915,bridge-core-2.2.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-21.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Behandling av artros

Behandling av artros

Artros kommer från grekiskans ”Arthrosis” och är ett medicinskt begrepp för sjukliga föndringar i lederna. Ortho human utför behandling av artros och vi har mottagningar både i Stockholm City och Täby. Vi utreder patienter med ortopediska besvär såsom ont i lederna, muskler, ryggen, idrottsskador eller liknande. Önskar du boka tid gör du det lättast på hemsidan eller genom sms. Vid uppkomst av artros sker en gradvis nedbrytning av brosket som täcker ledens benändar. Artrosen kan vara mer eller mindre utvecklad och på grund av detta medföra allt från lindriga till påtagligt plågsamma besvär. Artros kan uppstå i kroppens samtliga leder. Det finns beräkningar att uppemot 10% av befolkningen har någon form av artros och vanligast är att få besvär i knän och i dom små lederna i ryggen.

 

Den första behandlingen – fysisk aktivitet

Den första behandlingen innefattar alltid fysisk aktivitet. Denna är då inriktad och anpassad till den aktuella “leden” eller “del av ryggen” där artrosföndringarna uppstått. Syftet med behandlingen är att göra leden stabil till följd av ökad muskelstyrka. Detta görs med andra ord lämpligast i ledning av en specialintresserad Fysioterapeut.

 

Smärta och värk kan till en början beskrivas som lindrig. Värken är även aktivitetsberoende och kan efter ett tag ge upphov till molande vilovärk. En första behandling består av lättare smärtstillande och antiinflammatoriska mediciner. Om problem kvarstår övergår medicineringen till starkare smärtstillande samt antiinflammatorisk medicin. Detta kombineras sedan med injektionsbehandling med kortison eller trombocytrik plasmabehandling (PRP).

 

Kortison

Kortison är ett begrepp som många känner till och i kroppen finns det små mängder egenproducerad kortison. Men ibland kan det även behöva injiceras en koncentrerad dos för senfäste eller led när man behandlar artros. En fördel med kortison är att det har ringa lokala biverkningar, men däremot är det aldrig bra att äta kortison som tabletter på grund av att de då påverkar även andra organ. Kortison avrådes i upprepade doser eller i viktbärande stora senor som exempelvis hälsenan.

 

Trombocytrik plasmabehandling (PRP / ACP)

Trombocytrik plasmabehandling, kan också gå under förkortningen PRP eller som registrerat varumärke i vissa sammanhang även kallas ACP, blir en allt vanligare behandlingsmetod. Metoden går ut på att trombocyter, det vill säga blodplättar, aktiverar tusentals tillväxtfaktorer. Under ett och samma mottagningsbesök centrifugeraman ens eget blodprov och separerar då plasman som innehåller blodplättar, tillväxtfaktorer som sedan injiceras i den drabbade leden/ryggen eller senfästen. Vanligt förekommande exempel där denna metod används kan vara artros i knän, rygg, nacke eller tennisarmbåge. På djupare leder används ultraljud för att komma in exakt rätt, som exempel kan nämnas facettled eller höftled. Med denna behandlingen så behandlar man således endast det bästa ur ens eget reparationssystem och använder inget artificiellt. Se även separat flik för PRP.

 

Tilläggsbehandlingar och tillskott

Under de senaste 20 åren har det tillkommit en hel del olika tilläggsbehandlingar som exempelvis ”tuppkam”, som injicerades för att stimulera broskbildning i lederna. Men den behandlingen visade inte övertygande resultat och därav blev den borttagen som rabatt berättigat läkemedel/vård. Glukosamin är ett välanvänd tillskott, både för människor och djur (GA finns naturligt i lederna). Men inte heller detta visar några direkt övertygande resultat vilket ni även kan läsa mer om här. Nypon har som behandling funnits med sedan indianernas tid. Nypon mjukgör och behandlar inflammation i både muskler och leder samt har dessutom en fantastisk mängd av C-vitamin. Det finns lovande forskning kring nypon som tillskott och därav ökar också lättillgängligheten att köpa hos apotek och hälsokostbutiker.

 

Önskar du boka tid för behandling av artros är du välkommen till våra mottagningar i Stockholm eller Täby.

behandling-av-artros-ortho-human-täby
behandling-av-artros-ortho-human-täby
behandling-av-artros-ortho-human-täby
Sammanfattningsvis är det viktigt att man får ett individuellt anpassat sjukgymnastprogram. Samt att man får rätt mediciner och/eller injektioner av specialintresserad personal (fysioterapeut, ortoped) innan man underkastar sig operation.